[CAT] EcoTips (I): Geysir

Geyser-Geysir-Iceland[CATALÀ] Islàndia és ben coneguda per la seva activitat geotèrmica, raó per la qual podem trobar guèisers en la seva natura salvatge. El més popular és el Gran Guèiser i el trobem dins la ruta coneguda com a Golden Circle, al sud oest d’Islàndia. Un guèiser és unafont termal formada per una xemeneia subterrània que acaba en una cràter. Aquesta xemeneia conté aigua a altes temperatures que surt llançada cap a la superfície freqüentment a causa de les grans pressions.
El guèiser que dona nom a la resta de guèisers d’arreu del món va aturar ka seva activitat als anys 50, després de set segles. Això va succeir perquè la gent acostumava a tirar pedres i sabó al guèiser per tal de provocar més erupcions. Entre els anys 50 i l’any 2000 no hi va haver activitat en aquest lloc. Però afortunadament, avui en dia ha recobrat part de la seva activitat. Malgrat això, ha perdut bona part de la seva energia i l’alçada de l’aigua arriba tan sols als 10 metres, 50 metres menys de l’alçada a la que arribava anteriorment.
Un guèiser és un fenomen natural que hem de protegir entre tots i que, alhora, pot ser perillós. És per això que us volem donar una sèrie de consell per visitar aquest indret meravellós.
L’aigua conté sofre i la seva temperatura arriba als 80 o 100 graus. És per aquest fet que és important no tocar ni beure l’aigua dels guèiser i dels rius que l’envolten.
A Islàndia hi ha habitualment forts vents, per la qual cosa s’ha d’anar en compte mentre s’espera per veure la sortida de l’aigua evitant situar-se en la direcció cap a on bufa el vent. D’altra manera es corre el risc de quedar tot xop (com després d’una dutxa!!) per la resta del dia, cosa que pot ser prou molesta, especialment si fa mal temps.
Llançar pedres o monedes dins del guèiser pot contaminar l’aigua i modificar l’equilibri natural de l’indret. Recordeu també que si sou fumadors heu de saber que l’àrea dels guèisers està específicament prohibit fumar. Fora d’aquesta àrea recordeu la importància de no llança les burilles a la natura, ja que poden trigar entre un i deu anys en descompondre’s i poden contaminar l’aigua.

Advertisements

1 thought on “[CAT] EcoTips (I): Geysir

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s